TOKUSHUKOU oznacza w języku japońskim „specjalnie wybrany metal”. Ostrze o ostrości tradycyjnego japońskiego noża szefa kuchni, ale nie rdzewiejące tak jak tradycyjna japońska stal HAGANE. Wykonane z jednej warstwy najwyższej jakości japońskiej stali HITACHI. Cienkie ostrza, lekkie, bardzo ostre, lekko elastyczne i odporne na korozję. Komfortowe ośmioboczne drewniane uchwyty z wzmocnieniami z bawolego rogu dają optymalny komfort. Seria TOKUSHUKOU jest wytwarzana w mieście Seki w Japonii, przez wykwalifikowanych japońskich kowali. Ostateczne ostrzenie odbywa się ręcznie w Sakai. Wspaniałe noże dla wymagających kuchaży. Noży nie można myć w zmywarce.
SASHIMI KNIFE zwany także YANAGIBA, SASHIMI BOUCHOU lub SHOUBU Nóż o długim i wąskim ostrzu do filetowania ryb i krojenia sashimi.
TO-FK-330, Sashimi Knife – nóż do sashimi. Ostrze 330 mm.
TO-FK-300, Sashimi Knife – nóż do sashimi. Ostrze 300 mm.
TO-FK-270, Sashimi Knife – nóż do sashimi. Ostrze 270 mm.
TO-FU-330, Fugubiki Knife – nóż Fugubiki. Ostrze 330 mm
TO-FU-300, Fugubiki Knife – nóż Fugubiki. Ostrze 300 mm
TO-FU-270, Fugubiki Knife – nóż Fugubiki. Ostrze 270 mm (na zdjęciu)
FUGUBIKI KNIFE (PUFFER FISH SLICER) Cienkie i wąskie ostrze pozwala kroić w bardzo cienkie plasterki ryby, mięsa i warzywa.
TO-TA-330, Takobiki Knife – nóż Takobiki. Ostrze 330 mm (na zdjęciu)
TO-TA-300, Takobiki Knife – nóż Takobiki. Ostrze 300 mm
TAKOBIKI KNIFE (OCTOPUS SLICER) Nóż do krojenia o prostokątnym czubku (idealny do krojenia ośmiornic).
TO-TA-300, Takobiki Knife – nóż Takobiki. Ostrze 330 mm ( na zdjęciu )
TO-TA-300, Takobiki Knife – nóż Takobiki. Ostrze 300 mm
TAKOBIKI KNIFE (OCTOPUS SLICER) Nóż do krojenia o prostokątnym czubku ( idealny do krojenia ośmiornic ).
TO-AI-240, Aideba Knife – nóż Aideba. Ostrze 240 mm
TO-AI-210, Aideba Knife – nóż Aideba. Ostrze 210 mm (na zdjęciu)
Uniwersalny nóż do ryb. Nadaje się również do warzyw.
TO-DE-150, Deba Knife – nóż Deba. Ostrze 150 mm
Solidny nóż do ryb i drobiu.
TO-KK-240, Kakugata Usuba Knife – nóż Kakugata Usuba. Ostrze 240 mm
TO-KK-225, Kakugata Usuba Knife – nóż Kakugata Usuba. Ostrze 225 mm (na zdjęciu)
Nóż do warzyw o prostokątnym czubku.
TO-KM-210, Kamagata Usuba Knife – nóż Kamagata Usuba. Ostrze 210 mm
Nóż do warzyw o zaokrąglonym końcu.
TO-GYU-300, Gyutou Knife – nóż Gyutou. Ostrze 300 mm
Japoński nóż szefa kuchni o cienkim ostrzu przeznaczony do krojenia. Zaskakująco lekki i bardzo ostry. Posiada zaostrzoną z obu stron krawędź MAC.
TO-SU-300, Sujibiki Knife – nóż Sujibiki. Ostrze 300 mm
Lekki japoński nóż do krojenia, zaostrzony z obu stron w charakterystyczną krawędź MAC, pozwalającą na lepszą kontrolę podczas krojenia.